Geschiedenis van de Vibrator

Een vibrator is een elektrisch apparaat dat mechanische trillingen voortbrengt. Meestal wordt dan een apparaat bedoeld voor het stimuleren van seksuele gevoelens of het gebruik bij een erotische massage. Een industrieel toegepast apparaat dat trillingen voortbrengt is een shaker of een trilnaald.

Uit cijfers van de grootste Nederlandse producenten van erotische gebruiksproducten blijkt dat jaarlijks meer dan één miljoen seksspeeltjes en vibrators in Nederland verkocht worden.

Geschiedenis van de vibrator

In tegenstelling tot de dildo - die al in de oudheid werd gebruikt voor seksueel genot - is de vibrator pas rond 1900 bekend geworden. Rond die tijd werd de vibrator hoofdzakelijk voor medische doeleinden gebruikt ter bestrijding van psychische klachten zoals hysterie. De vibrator is dus het resultaat van een cultuur waarin vrouwelijke seksualiteit niet bestond in plaats van juist wel.

Toen tijdens de jaren zestig onder invloed van de flowerpower-beweging vele taboes rondom seks verdwenen én de vrouwenemancipatie zich op een hoogtepunt bevond, werd de vibrator ook als seksspeeltje steeds bekender.

Techniek Trilelement

De trillingen van het apparaat worden doorgaans opgewekt door in het inwendige een kleine elektromotor op hoge snelheid te laten draaien, met een gewichtje eraan dat iets uit het midden van de as is geplaatst (excentrisch). Er bestaan echter ook vibrators die door middel van een spoel werken. Over het algemeen werkt de elektromotor op batterijen.

Gebruik

Zowel mannen als vrouwen kunnen een vibrator gebruiken om een seksueel genoegen op te wekken, bijvoorbeeld om te masturberen. Het zacht trillende apparaat kan een prettig gevoel geven dat een aanvulling is op handmatig masturberen.

Ook tussen partners kan een vibrator worden gebruikt, om afwisseling in het seksspel te brengen. De vibrator kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om een vrouw tot orgasme te brengen, of om haar lustgevoelens te versterken. Veel vrouwen komen namelijk niet door geslachtsgemeenschap tot een orgasme. Vibrators bestaan in verschillende vormen. De meeste hebben de vorm van een penis, dildo genoemd, maar vibrators kunnen ook een gladdere en minder realistische vorm hebben. Allerlei fantasierijke vormen en kleuren zijn op de markt. Het materiaal waarvan een vibrator wordt gemaakt verschilt ook. Er zijn vibrators van hard of zacht kunststof, maar ook van metaal. Voor anaal gebruik bestaan smallere vibrators. ( bron : Wikipedia)

Het eerste echte patent op een vibrator, stamt uit 1928.
En is aangevraagd in Los Angeles (Amerika) Door John Dequer.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »